torstai 8. syyskuuta 2016

Napanuorakimppu





Sidoin napanuorakimpun äidille ja vastasyntyneelle poikavauvalle pääsävyinään valkoinen ja sininen.

Napanuorakimput ovat yleisiä ainakin pääkaupunkiseudulla ja niitä tilataan äidin ja vauvan yhteiskimpuiksi niin, että tehdään ensin iso kimppu, joka yhdistetään pieneen kimppun satiininauhalla. Nauha mielletään napanuoraksi.

Tässä kimpussa valkoiset sävyt tulevat pioneista Paeonia ja leimuista Phlox. Siniset värit sain sinisarjoista Agapathus praecox ja tarhaneidoista Nigella damascena. Kimpun ulkonäkö on parin päivän päästä saamisesta parhaillaan kun pionit ja tarhasinisarjat avaavat kukkansa ja antavat lisäväriä työhön.

Tilatyö



Tein ensimmäisen tilatyöni annetun kuvan perusteella. Tila on 1900-luvun alusta mutta se on remontoitu tälle vuosituhannelle ja stailattu moderniksi. Tilasta löytyy metallisia pintoja, vihreää valoa loistava iso pöytä ja tummasävyisiä tekstiilejä. 

Mielikuva tulevasta työstä oli ylellinen, kuparisen ruskea ja näyttävä mutta silti hieman leikkisä värjättyjen lehtien ja riikinkukon sulkien vuoksi.

Tilasin työhön ruskeaa kymbidin oksaa Cymbidium, vihreitä flamingonkukkia Anthurium, Kentian lehtiä, verililjapuuta Cordyline `Black Tie´ lehteä ja riikinkukon sulkia. Tilauksesta uupuivat sulat ja kymbidi oli keltaista, joten se muutti työn luonnetta värin hallitsevuuden kannalta merkittävästi. Flamingonkukat tulivat myös pienempinä kuin olin tilannut, joten loppuvaikutelma ei ollut niin näyttävä kuin olin suunnitellut.



Maalasin sekä konstruktion, että kentian lehdet kuparin väriseksi. Päällystin muoviputkilot tummalla lehdellä ja kiinnitin ne telineeseen kuparin värisellä puolalangalla.



Lopputulos oli trooppinen ja ilmava mutta työn luonne jäi hieman liian kevyeksi ympäristöönsä nähden. Haluttu vaikutelma ei ihan onnistunut materiaalien erilaisuuden vuoksi. Olisin myös voinut korvata liian pieniä flamingonkukkia ja puuttuneita riikinkukon sulkia lähes kokonaisilla kymbidin oksilla. Näin työstä olisi tullut näyttävämpi.



Morsiuskimppu katkaistuin varsin ja kimppuun sopiva viehe

Harjoittelimme kimppua katkaistun varsin-tekniikalla. Sovimme pitävämme kukkavalinnan yksinkertaisena joten otin ruusuja kahdessa värissä. Keltainen ruusu on hallitsevampi ja vaalean persikkaisen oksaruusun sävy tekee kimppuun pehmeämmän vaikutelman ja eri avautumisvaiheissa olevat vaaleasävyiset ruusut tuovat värimaailmaan mielenkintoa.




 Kimppu sidottuna, ennen viimeistelyä. Keltaisten sävyjen puuttuminen toiselta reunalta pistää silmään.


Kimpun alaosa on päällystetty skimmian lehdillä ja varsi on peitetty satiininauhalla ja viimeistelty satiininarulla.



Tein vielä yksinkertaisen vieheen keltaisesta ruususta ja skimiman lehdistä.



Pakkasin kimpun ruskeaan paperiin ja sävyt tulivat kivasti esiin. 

Kukitettu Salal-pohjainen seppele

Materiaalit:
valmis seppelepohja
olkea
vahvaa puolalankaa
150 g hakasia
5 nippua salalin lehtiä

Valmis seppele päällystetään oikeisiin mittoihin oljen ja vahvan puolalangan avulla.


Seppele päällystetään salalin lehdillä, hakasilla kiinnittäen.



Tässä seppelessä lehtiruodot seuraavat toistaan. 
Toinen tyypillinen tapa on asetella salalit kalanruotomallin mukaisesti.



Seppele sai valko-vihreän kukituksen

Valkoiset ruusut Rosa, preeriaeustoma Eustoma grandiflorum ja afrikantähdikki Ornithogalum thyrsoides luovat valkoisen yleisvaikutelman ja vihreä lumipalloheisi Viburnum, taskuruoho Thlaspi `Green Bell´ja monipuoliset vihreät lehdet tuovat sävyeroja työhön. Käytin leikkovihreiden joukossa myös ruukkukasvia, pesäraunioinen Asplenium nidus.






Surulaite


Tein tänään kohtalaisen ison surulaitteen. Pääkukkana valkoinen lilja Lilium ja leijonankita Anthirrinum majus ja väriksi keltainen kerrottukukkainen tarhafreesia Freesia x hybrida ja vihreän sävyjä tuomaan lumipalloheisi Viburnum, taskuruoho Thlaspi ´Green Bell´ ja näitä sävyjä yhdistämään jänönputki Bupleurum.


perjantai 15. tammikuuta 2016

Havuseppele puolanagalla

Tein tänään havuseppeleen, jonka materiaalina oli kahdenlaista pihtaa. Alapinnan tein Suomessa kasvaneesta pihdasta, jonka lajike ei ole tiedossa ja pinnan tein Nobiliksesta, joka on napakkaa ja selkeästi siistimpää materiaalia.

Pilkoin materiaalin reilu 10 cm pätkiin ja tein siitä seppeleen pohjan, puolalangalla kiristäen. Asettelin oksat sieviin riveihin ja puolasin rivi kerrallaan niin, että havut kiertävät myötäpäivään.


Yläpintaan pilkoin tarvittavan materiaalin Nobiliksesta ja asettelin havut samaan tapaan kuin pohjaa tehdessä. Yritin olla huolellinen, sillä tässä materiaalissa havujen asettelun kanssa piti olla huomattavasti tarkempi.


Seppeleeseen oli tilattu sinivalkoinen rusetti. Tein rusetin nelinkertaisella taitoksella ja kiinnitin tukevasti paksuimmalla rautalangalla.


Kuljetusta varten rullasin nauhat ylös ja kiinnitin klemmareilla. Avatessa nauhat ojentuvat siististi samaan suuntaan taittuen.

sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Tammikuiset tulppaanikimput

Harjoittelin tulppaanikimppujen tekoa ja tein erilaisia variaatioita kimpuista pelkillä vihreillä ja muiden kukkien kanssa. Välivihreinä käytin ruskusta ja mansetti kimppuihin tehtiin Chicosta eli sirovuoripalmusta. Eri variaatioita tulppaanikimppuihin sain vahakukista ja joulusypressistä. 

Tulppaanikimppuihin sopii myös eirtyisesti joulunaikana käytettävät kaurat ja havut ja myohemmin keväällä erilaiset oksat ja varvut. 


Tulppaanikimppua tehdessä kukat vetytetään (leikataan imupinnat ja laitetaan napakasti muoviin käärittyinä veteen hetkeksi) ja sillä aikaa voi valmistella kimpuihin tarvittavat välihreät ja muut mahdolliset kukat. Vettymisen jälkeen alimmat ja rikkonaiset alalehdet voi poistaa.


Ylläolevassa kimpussa kukkien sommittelu ei ole ihan onnistunut. Koilliskulmassa oleva kukka on vielä lehtien peitossa ja hieman ruskusten alla. Myös vastakkaisessa kulmassa oleva kukka on hieman piilossa ja se hämää kimpun epäsymmetrisyyttä vielä enemmän.

Kimppua tehdessä pitää ottaa huomioon kukkien kasvaminen vedessä. Koska sipulikukat kasvattavat varttaan, olisi ne hyvä sijoittaa kimpussa hieman alemmas, jolloin niiden nouseminen kimpussa ei ole myöhempinä päivänä hassun näköistä.


Kimppujen kuvaaminen on haastavaa. Eri kulmista otettuna kimput näyttävät hieman erilaiselta.


Kimppujen spiraali saisi olla vielä hieman leveämpi, jolloin kukat näyttävät kauniilta myös tulevina päivinä kun ne nousevat kohti aurinkoa.



tiistai 5. tammikuuta 2016

Pintatyöskennelty asetelma


Treenasin tänään töissä 8 tuntia asetelman tekoa. Tein ja purin noin 5 kertaa saman työn varioiden osittain käytetyistä materiaaleista 2 myyntiin mennyttä versiota. Harjoitustyötä tehdessä toisto on paras metodi ja kyseistä työtä tuli nyt treenattua kivasti yhtä kertaa ajatellen. Jokaisen työn lopuksi sain tehdä itsearvion ja työt arvioitiin myös harjoittelun ohjaajan kautta.


Ensimmäisissä töissä ongelmana oli työn muoto. Muotoon vaikuttavat olennaisesti valitut materiaalit ja tarkat mitat. Jokaisen kukan on oltavat linjassaan, sillä poikkeamat näkyvät sivuprofiilissa selvästi. Esimerkiksi yläkuvassa keskikukka on liian alhaalla ja profiili on vasemmalta puolelta liian jyrkkä.


Tänään sain myös hyvää harjoitusta sommittelusta ja testasin erilaisia versioita materiaalin vaihtuessa jokaisen työn mukaan.


Seuraava versio sai mukaansa burgaundin punaisia neilikoita ja tämä väriyhdistelmä toimi tosi kivasti. Muoto on jo huomattavasti parempi kuin ensimmäisissä versioissa, sommittelussa edelleen parantamisen varaa mutta sekin on jo vähän parempi.


Sivuprofiili  on ok, kohtalaisen tasainen.


Viimeisen version tein osittain kahteen kertaan, sillä pääkukkana oli alun perin oranssi ruusu, jonka muoto oli liian terävä. Tilalle vaihtui muodoltaan parempi neilikka mutta kukkien sommitelu meni pipareiksi. Tästä on taas hyvä jatkaa.



Päivän viimeinen versio oli muodoltaan ihan ok, aina vaan voi kuitenkin parantaa ;D. Innolla odottelen seuraavaa asetelman tekokertaa.


sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Hyasintit ulos ja sisälle

Leutona jouluna voi osan joulukukista laittaa ulos houkuttamaan asiakkaita. 2015 joulukuussa lämpötilat olivat ainakin pääkaupunkiseudulla samat kuin juhannuksena, joten hyasintit, jouluruusut ja tulppaanit pärjäsivä ihan kivasti ulkosalla. Kylmemmillä keleillä tulisi olla tarkempi ulos ja sisään vietävien kasvien kanssa, sillä lämpötilan voimakas edestakaisin sahaaminen ei tee hyvää.

Kuvan hyasintti-istutukset viimeistelin sammalella, pihdan oksilla ja raikkaan punaisella rusetilla.

Hyasintti Hyacinthus
Pihta Abies,  Nobilis

Joulukukkia

Tein tällä idealla loputtomasti joulukoristeluita joulukuussa. Ruukun ympärille muovi, koristekreppi tai kuitukangas ja kevyt koristelu. Useimmiten rusetti, pieni koriste tai käpyjä. Lamosalal, joulutähti, amaryllis, joulukaktus ja atsalea ovat esimerkkejä tällaisista simppeleistä suosituista yksinkertaisella stailauksella myytävistä kukista.

Joulun ajan istutuksissa tärkeää on huolehtia, että asiakkaalle menevä tuote on hyvin kasteltu, kauppakunnostettu ja pakattu niin, ettei mahdolliset kasteluvedet tule pöydälle. Tuotteet pakataan pakkasista riippuen reilulla tai vielä reilummalla paperifyllingillä.