keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Käärmekuusikranssi



Toteutin työssäoppimispaikassa asiakastyön nopealla aikataululla. Asiakkaan toiveena oli joulunajan kestävä kranssi elävästä materiaalista ja mallikuvassa oli hyvin yksinkertainen, hento, lähes joulukoristeen kokoinen kranssi.  Tämä on nyt hieman sitä isompi mutta silti kohtuu keveä, siitä tuli noin 20 cm lopulliselta halkasijaltaan.


Käytettävissä oli käärmekuusta, joka sopii olemukseltaan hentoon kranssiin ja sidoin siitä rankatekniikalla noin 25 minuutissa peruskranssin. Olisi tehnyt mieli laittaa rusetti mutta tällä kertaa näin, asiakkaan toivomuksesta. Asiakas oli tyytyväinen lopputulokseen.

perjantai 4. joulukuuta 2015

Paralleelinen dekoratiivinen asetelma

Lähtököhdat päivän työlle lähtivät kukkakylmiöstä. Valikoima oli valtava ja päädyin pehmeisiin oranssin sävyihin. Pohdin vielä hetken kukkia ja kävin valitsemassa työn fiilikseen ja sävyihin sopivan astian ja päädyin luonnonvalkoiseen keraamiseen suorakaiteen muotoiseen astiaan.



Astian muoto määritteli työn mielikuvan paralleelisesta suunnasta ja koska annettuun tehtävään kuului dekoratiivisuus, valitsin kukat sen mukaisesti. Pääkukkana toimi pehmeän oranssi orjanlaakeri Ilex verticillata, muhkeana värin tuojana persikkainen neilikka vaaleanpunaisilla raidoilla.
Lyhtylilja toi lisää oranssin sävyjä myös työn alaosaan ja luutahirssi toi punaisia sävyjä ja ilmavuutta. Valkoinen vahakukka toistaa valitun astian värejä muualla työssä.



Sienen peitin Rosépippureilla ja näin sain yhdistettyä neilikoiden vaaleanpunaista sävyä työn alaosiin.

Työn muoto ei ole niin jyrkästi muodossaan kuin pitäisi mutta olen tyytyväinen värivalintoihin.

Sain palautteen astian väristä, kukat eivät osu samaan riittävästi samaan värimaailmaan ja se tulee hyvin esiin tässä kuvassa. Vahakukan valkeus ei näy pitkälle ja sen vuoksi vaaleaa sävyä olisi voinut olla jossain isommassakin kukassa, astian väritys ei toistu riittävästi työssä. Imupinnat olivat ok ja kasvit riittävän hyvin kiinni sienessä. Opettaja huomautti huomautti myös muodosta, joka ei ole riittävän paralleelinen. 



Kesäorjanlaakeri Ilex verticillata

Leikkoneilikka Dianthus Caryophyllus-Ryhmä
Luutahirssi Panicum virgatum
Vahakukka Chamelaucium uncinatum
Lyhtylilja Sandersonia aurantiaca




torstai 3. joulukuuta 2015

Surulaite

Ensimmäinen surulaite sitten puutarhakoulun näyttötutkinnon lähti tekoon ja sellainen oli fiiliskin. Perusidea oli jollain lailla kunnossa mutta toteutus oli hyvinkin takkuavaa ja hidasta. Tarvitsen lisää surulaitteen treeniä toden teolla. Oli kuitenkin mahtava juttu tehdä tällainenkin pitkästä aikaa.



Väri-idea lähti vaaleanpuna-punaisesta oksaneilikasta ja pääkukaksi otin kirkkaanpunaisen neilikan ja sen kaveriksi vielä punaista amaryllistä. Lisää vaaleanpunaisen säyjä ja erilaista rakennetta sain hypericumin marjoista.



Prosessissa opin amarylliksen käytön surulaitteessa. Tein niille tekovarren ja tuplalangoituksen, jolloin sain kukinnoille pituutta sekä työn yläosaan että keskelle.

Opettaja huomautti vajaasta muodosta tietyissä kohdin ja vihreiden käyttö oli liian sekavaa. Niitä täytyy muistaa ryhmitellä paremmin seuraavalla kerralla, jolloin lopputuloksesta tulisi hieman rauhallisempi. Myös vihreiden liiallista päällekkäisyyttä pitää vältää ja antaa myös niille oma tilansa.

Leikkoneilikka Dianthus Caryophyllus-Ryhmä
Oksaneilikka Dianthus
Jaloritarinkukka (amaryllis) Hippeastrum Hortorum-ryhmä
Marjakuisma Hypericum

Pihta (Nobilis) Abies
Poimukielopuu Pittosporum tenuifolium
Huonearalia Fatsia japonica
Pensasparsa Asparagus retrofractus
Isosalali Gaultheria shallon





sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Jouluinen kimppu Linda-tekniikalla

Ensimmäinen sidonnan tunti floristikoulussa alkoi kimpun sidonnalla ja opettajamme Tiina Kiiskinen neuvoi kolme eri kimppupohjatyyliä. Yksinkertaisin niistä oli havuista sidottu pohja, jollaisia olen tehnyt aiemminkin, seuraavaksi haastavin oli Linda-tekniikka, jota halusin tietysti kokeilla. Kolmas tekniikka oli jäätelötötterömäinen rakenne, jossa sivut tehdään oksista ja täytetään  erilaisilla materiaaleilla ja kukat asetellaan ylös. Kaunis ja erikoinen malli. Toivottavasti voin palata tähän aiheeseen myöhemmin.

Valitsin siis Linda-tekniikan, johon käytin noin 15 kpl vahvoja rautalankoja.
Vähempikin olisi riittänyt, sillä tällä kimppupohjalla tulee noin 70 cm leveä kimppu.

Seuraavassa vaiheessa metalliverkkoon pujotellaan havuja (tai mahdollisesti jotain muuta materiaalia. Tässä käytetty materiaali on pääosin käärmekuusta ja joukossa on myös muutama männynoksa.

Kun pohja on pyöreä, lisätään ainakin kolme rautalankaa kimpun varsiksi. Nämä pitää muistaa leikata lopuksi lyhyeksi, etteivät ne sotke maljakkoa.

Sitten alkaakin kimpun sitominen aloittamalla vihreistä. Mielestäni vihreiden käytössä olisi voinut hieman karsia, sillä kaunis käärmekuusi jäi runsaiden vihreiden alle. Vihreiden (salal ja pistaasi) jälkeen jatkoin kimpun sidonnalla tavalliseen tapaan.

Pääkukkana oli jouluruusu, lisäsin kimppuun myös reilusti skimmiaa, oksaruusuja, ornithogalumeita ja keveämmäksi materiaaliksi taskuruohoa.

Kimpun ilme oli raikas ja annetun jouluisen teeman mukainen. Kimppu oli tyyliltään dekoratiivinen, hillitty, valko-kelta-vihreä ja muoto hyvin matala. 


Käärmekuusi Picea abies f. virgata
Mänty Pinus

Jouluruusu  Helleborus niger
Skimmia Skimmia japonica
Oksaruusu Rosa
Arabiantähdikki Ornithogalum arabicum
Taskuruoho Thlaspi `Green bell´

Makstiksipistaasi Pistacia lentiscus
Isosalali Gaultheria shallon